Teelten in grond of subtraat

hydrocultuur

 

De agrarische sector teelt zijn producten van uit de historie op de grond, waar de bedrijven gevestigd zijn. In de tuinbouw is dit echter veranderd.

 

Teelt in grond

Bij teelten in grond worden gewassen gezaaid of geplant in grond. De plant onttrekt (voeding)stoffen aan de grond waarin hij zich ontwikkelt. In de grond bevinden zich mineralen, soms zware metalen en soms - op oude industrieterreinen - schadelijke stoffen al gechloreerde koolwaterstoffen, overmaat aan diverse zware metalen, e.d. Ook deze kunnen door planten opgenomen worden.

De gezondheid van de mens wordt voor een belangrijk deel bepaald door het voedsel dat hij eet en de lucht die hij inademt. Daarom is het van belang dat de grondgebruiker zorgt voor een schone grond waarin een goede verhouding tussen de mineralen onderling. Voor mensen die tuinbouw beoefenen op verlaten stukken grond (stadstuinbouw, volkstuinen langs spoorwegen) moeten daarom voor in gebruikname nagaan of de grond schoon is en geschikt voor voedsel productie. Eventueel kan - als vervuiling aanwezig is  - gebruik worden gemaakt van substraat, waarin geteeld wordt. Dan wordt de ondergrond gescheiden van de teeltgrond (substraat) door een laag plastic. Hierop wordt het substraat aangebracht. Dit kan substraat kan bestaan uit potgrond, waterhoudende steenwol en diverse andere materialen. Ook wordt wel een systeem van bakken gemaakt.

 

Teelt in subtraat

Ziektedruk in de bodem, de wens meer te produceren, maar ook wetgeving hebben er toe geleid dat meer dan 80% van de teelten van West-Europese groenten en bloemen onder glas plaatsvinden in substraat. Dit substraat kan bestaan uit potgrond (veen), waterhoudende steenwol, vermiculite, houtsnippers en dergelijke. In zuid-Amerikaanse landen wordt veel gebruik gemaakt van grind. Hier is sprake van een vorm van hydrocultuur. In Amerika gebruikt men vaak stromend water, verrijkt met voedingstoffen, dat door een goot wordt geleid. De wortels van de plant groeien dan in de eerst teeltfase in een pot van bijvoorbeeld steelwol en past vervolgens zijn wortelgestel aan naar waterwortels. Deze mee in de watergoot.

Bij de buitenteelten van sla en kruiden ontwikkelt zich ook een systeem van telen boven de grond. Hier gaat het vooral om teelten in stromend water. Bij de teelt in substraat hangen kwaliteit en gezondheid van de producten nauw samen met de samenstelling van de voeding voor de op substraat geteelde producten. Hier gaan we elders op deze site dieper op in.

 


 

Tuinbouw

Tuinbouw

Tomaten, komkommers, paprika, rozen, gerbera’s: deze teelten worden tegenwoordig overwegend in substraat geteeld. Onder substraat verstaan we materialen die houvast bieden aan de wortels van planten, zoals – op alfabetische volgorde - foamproducten, glaswol, houtsnippers, steenwol, perlite, veenmengsels, maar ook stromend water.

Lees meer

Akkerbouw

Akkerbouw

Teelt van landbouwgewassen ten behoeve van de productie van veevoeders en van de productie van landbouwgewassen (als grondstof voor) menselijke consumptie, zoals granen als grondstof voor bierproductie, broodproductie, aardappelen voor directe consumptie, fritesproductie of productie van wodka, bijvoorbeeld) en bemesting van grasland ten behoeve van de veehouderij rekenen we niet tot onze corebusiness. Onderzoek naar de mogelijkheden om genoemde gewassen te verrijken met micro-elementen ten behoeve van de gezondheid van mensen en dieren rekenen we wel tot ons werk.

Lees meer

Veehouderij

Veehouderij

Binnenkort meer informatie

Lees meer

Doseringsadviezen

Doseringsadviezen

Voor teelten in grond, zoals bijvoorbeeld de teelten van druiven, olijven, sinaasappels, hortensia, e.d., maakt AgroResearch speciaal samengestelde meststoffen. Voor de te gebruiken dosering van deze meststoffen kan ook de onder “Dosering van hydromeststoffen” gebruikte kolom worden gebruikt. De dosering van de betreffende meststoffen kan dan met 30-40 % worden verlaagd.

Lees meer

Blog

Downloads

Verkooppunten

 

 

 

 

 

Voor opmerking of vragen kunt u gebruik maken van het formulier.

 

AgroResearch Oud-Beijerland B.V.

Postbus 1559, Oud-Beijerland (NL)

 

Tel.: +31(0)186-620865

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Formulier

Gemaakt met door Schot Marketing & Communicatie