Doseringsadviezen voor hydrocultuur


Beplanting in hydrocultuur staat vaak in substraat zonder buffer voor hydromeststoffen en verbruikt het hele jaar hydrovoeding (voeding voor hydrocultuur). Toch worden hydromeststoffen voor beplanting in hydrocultuur vaak toegediend in een dosering, die geen rekening houdt met de intervallen tussen de giften hydromeststof. Dat is niet verstandig. Dit leidt tot verzwakking en ziekte van planten en vervolgens wegval, omdat de intervallen geleidelijk groter worden. We deden hiernaar onderzoek in de jaren 1916 tm 1918 en vonden diverse problemen in de onderzochte - willekeurig gekozen - objecten.

Als  in plaats van 1 keer per maand een keer per 2,3 of zelfs 4 maanden hydrovoeding wordt gegeven, dan daalt het voedingsniveau in het substraat of in de kleikorrels geleidelijk tot een zeer laag niveau. De hoeveelheden Ca, Na en Cl in het wortelmillieu stijgen dan in verhouding tot de voedingselementen en belemmeren de opname van hydrovoeding door de planten. De pH loopt verder op naarmate de EC verder daalt. Als een tot twee keer per jaar voeding gegeven wordt dan vinden we veel nullen op de analyseformulieren en gele en lichte koppen in de planten. Aanvankelijk gaan de wortels sterker groeien, op zoek naar voedsel, maar verstikken geleidijk in het in relatief hoge mate aanwezige HCO3-, Calcium, Natrium  en Kalium. Verhoging van de dosering bij een-jaarlijkse giften is onverstandig en vragen om problemen. Hierbij zullen ook de spore-elementen tenderen te dalen naar nul. Hierdoor treedt schade op aan de celwanden, die meestal niet meer te herstellen is en zichtbaar worden in de bladkwaliteit. Kleine besparingen op hydromeststof leveren dan vervolgens een grote kostenpost op in de vorm van vervroegd vervangen van hydroplanten. Ons advies is dus om beslist niet minder dan vier keer per jaar voeding te doseren. Met aangepaste voeding kan dit eventueel worden teruggebracht naar drie keer per jaar. Als u dit wilt gaan doen, neem dan contact met ons op.

We vonden ook dat de voedingsopname in de maanden november tot en met januari vaak veel groter is dan door de praktijk wordt gedacht. Als in de genoemde maanden geen voeding wordt gegeven zorg dan dat de voeding in de bakken en in de plantenwanden op peil is.

In onderstaande tabel vindt u een indicatie van de noodzakelijke verhoging van de giften van hydrovoeding bij verlenging van de tijd tussen de verschillende giften.

De tabel is geldig voor al onze typen niet verdunde meststoffen.

 

Datum 07-07-2015      
Datum aangepast 02-09-2018      
         
Gift Per Per Per Per
Interval   /    Hoeveelheden te geven voedingsoplossing 1 L 10 L 15 L 150 L
bij giften met een interval van <= 1 maand 2 ml 20 ml 30 ml 300 ml
bij giften met een interval van >1 maar <= 2 maanden 2,5 ml 25 ml 38 ml 380 ml
bij giften met een interval van > 2 maar <= 4 maanden 3,5 ml 35 ml 55 ml 550 ml

Blog

Downloads

Verkooppunten

 

 

 

 

 

Voor opmerking of vragen kunt u gebruik maken van het formulier.

 

AgroResearch Oud-Beijerland B.V.

Postbus 1559, Oud-Beijerland (NL)

 

Tel.: +31(0)186-620865

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Formulier

Gemaakt met door Schot Marketing & Communicatie