Geweten van het eten

Kwalitatief goede voeding is van levensbelang voor mensen en dieren. Daarom is van belang dat wordt nagedacht over de samenstelling en de kwaliteit van ons voedsel. Het jaar congres van De Maatschappij heeft over de samenhang tussen geweten en eten uitgebreid gediscussieerd met de ruim 250 aanwezigen. De plaats was goed gekozen: Veenhuizen. Een van de opmerkelijkste zaken die ter discussie waren is het fenomeen uitbesteden van samenstellen van maaltijden door zorginstellingen. Hierbij is het spanningsveld tussen kosten en kwaliteit maximaal. Een goede maaltijd kost geld. Goede behandeling van het voedsel na aflevering is ook van belang voor de uiteindelijke kwaliteit van het voedsel voor de clienten van organisaties. Wat moet de uitbestedende organisatie doen als er in de organisatie bezuinigd moet woren? Is het voedsel voor de cliënten dan als eerste aan de beurt? Wat doet de offerte uitbrengende partij, als hij gedwongen wordt een kwaliteit te offreren die onvoldoende is om aan de cliënten aan te bieden? Toch offreren of niet meedoen?

Ook het spanningsveld tussen voedselkwaliteit en te produceren hoeveelheden en de hierbij geburikte productiesystemen doen een beroep op het geweten van vooral de consument. De landbouw moet goede voeding produceren. De verschillen tussen methoden levert verschillen in opbrengsten op. Kleinere hoeveelheden levert vaak betere kwaliteit op, maar de voedingsproductie moet wel toereikend zijn om de groei van de bevolking op de aarde te kunnen opvangen.

Stadlandbouw is hardstikke leuk, leerzaam en goed voor de stadslandbouwers. Toch is de vraag in hoeverre stadslandbouw gezond is. Onduidelijk is immers vaak of de grond waarop stadslandbouw wordt bedreven vervuild is of niet. 

Tijdens het congres zijn de eerste stappen gezet naar een FoodXperience Center. Een centrum dat de samenwerking tussen de verschillende kennisinstituten stimuleert. De Maatschappij, de provincie Drenthe en de aanwezigen hebben de handen ineen geslagen om dit center te laten ontstaan.

Blog

Downloads

Verkooppunten

 

 

 

 

 

Voor opmerking of vragen kunt u gebruik maken van het formulier.

 

AgroResearch Oud-Beijerland B.V.

Postbus 1559, Oud-Beijerland (NL)

 

Tel.: +31(0)186-620865

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Formulier

Gemaakt met door Schot Marketing & Communicatie