Macro- en micro-elementenverhoudingen verwaarloosd in voeding

Het is van groot belang dat mensen zich bewust zijn van de verhouding waarin zij mineralen binnen krijgen. We kunnen mensen op dit gebied in zekere zin vergelijken met dieren. Koeien krijgen kopziekte van teveel Kalium en te weinig Magnesium. Dat is al tientallen jaren bekend. Kopziekte lijkt op epilepsie bij de mens. Simpelweg aanvullen van een tekort kan echter andere problemen oproepen.

Zo kan ontkalking van botten veroorzaakt worden door een tekort aan Magnesium. Een extra dosis Calcium verergert dan de kwaal. De overmaat aan Calcium remt de opname van Magnesium verder. Kanker, mogelijk MS en ADHD en hartfalen kunnen het gevolg zijn van een disbalans in de verhouding van mineralen in ons voedsel.

De onderlinge verhoudingen van mineralen in de bodem, in het substraat of in het voedingssysteem bij teelten in industrie-hallen, de opname van deze mineralen door vee en planten en vervolgens door mensen, die melkproducten  en het vlees eten, zijn van doorslaggevend belang  bij de gezondheid van mensen.

Naar aanleiding van zijn doctoraalstudie studie over genoemd onderwerp meldt dhr. Nigten in een intervieuw met het vakblad 'Agraaf' dat de huidige verhouding in de beschikbaarheid van mineralen in de bodem en in drinkwater ook voor de mens ongunstig is: 'Ik denk dat ieder mens zijn eigen gevoeligheden heeft. Bij de een uit zich de disbalans in mineralen in het ontstaan van kanker of MS en bij de ander als ADHD of hartfalen. De verhouding van bijvoorbeeld Kalium-Magnesium is nu bij ons 17:1 in groenten en fruit, terwijl dat volgens mij eerder 5:1 zou moeten zijn". " Het onderzoek is nog niet afgerond. De resultaten van deze studie zijn daardoor nog niet voor ons beschikbaar.

Onderzoek als bovengenoemd maakt opnieuw duidelijk, dat producenten van groenten, melk en vlees zich van deze gegevens rekenschap moeten geven. Vervolgens zal samen met de wetenschap een uitweg moeten worden gezocht uit de huidige situatie van voedsel productie. Gewoon overschakelen naar biologisch voedsel is niet de weg: ook hier is sprake van een disbalans in de mineralensamenstelling. Wordt dus vervolgd. 

Blog

Downloads

Verkooppunten

 

 

 

 

 

Voor opmerking of vragen kunt u gebruik maken van het formulier.

 

AgroResearch Oud-Beijerland B.V.

Postbus 1559, Oud-Beijerland (NL)

 

Tel.: +31(0)186-620865

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Formulier

Gemaakt met door Schot Marketing & Communicatie